Štir ili amarant se smatra korovskom biljkom koja se može naći gotovo svuda oko nas. Čest je stanovnik njiva, bašta i gradskih travnjaka. Mnogi ga prskaju, čupaju i seku zbog uverenja da je nepotrebna korovska vrsta. Na selima se koristi za ishranu svinja.

Pigweed-rough-Amarantus-retroflexus2

Postoji više od 60 vrsta štira koji pripadaju rodu Amarantus i porodici Amaranthaceae. Neke vrste su samonikle, a određeni broj se uzgaja za ishranu ili kao ukrasne biljke. Najčešće ugajane vrste su: Amaranthus cruentus, Amaranthus hypochondriacus i Amarantus caudatus. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike i toplijih krajeva Azije.

Štir se uzgaja u vrtu ili okućnici. Njegova prednost je što na maloj površini daje valike prinose i njegovo uzgajanje nije potrebna nikakva skupa tehnologija. Seme se seje u dobro usitnjenu vlažnu zemlju na dubinu od 1 cm. Pri temperaturi od 20 ᵒC seme klija kroz 3-4 dana.

amarantus-595x400

Štir ili amarant se često greškom svrstava u žitarice zato što sadrži skoro sva svojstva žitarica. U ishrani se koriste mladi listovi kao povrće ili seme koje po kvalitetu i sadržaju belančevina nadmašuje žitarice.

Lišće štira je jestivo i ima veliku nutritivnu vrednost. Bogato je mineralima (kalcijum, magnezijum, fosfor, cink i gvožđe) i vitamina (vitamin C, beta karoten, niacin i riboflavin). Lišće se koristi sveže ili kao začin. Može se pripremati kao varivo ili prilog uz jelo. Kuva se 15 do 20 minuta u osoljenoj vodi ili se dinsta. Ima neutralan ukus, a neki ga smatraju ukusnijim od spanaća.

Seme koje se još naziva amarant je sitno i okruglo kao kod žitarica, ali ne sadrži gluten. Od minerala sadrži: sumpor, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, bakar itd, a od vitamina: vitamin A i kompleks vitamina B. U ishrani se koristi celo zrno (sveže ili osušeno) ili samleveno u brašno. Od semena se pravi kaša, pahuljice, kokice, proteinske pločice, supe i variva, a od brašna hleb, kolači i testenine.

amarantus

 

Recepti:

Supa od štira

Potrebno: crni luk, šargarepa, krompir, lišće štira, so, biber

Priprema:

Skuvati iseckan crni luk sa perjem, šargarepu i krompir. Posoliti i dodati seckani štir. Kuvati još dva do tri minuta. Po želji može se dodati kašika pavlake.

Kokice od amaranta

Potrebno:

1 šolja semena štira, 1 kašika suncokretovog ulja, so

Priprema:

Jednu šolju amaranta preliti sa 1 kašikom ulja i malo posoliti. U duboku šerpu nasuti seme i pržiti na jačoj temperaturi stalno mešajući dok se ne iskoka.

Amarant sa umakom od šapinjona

Potrebno:
1 šolja semenki amaranta, 200 g šampinjona, 1 kašika maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 500 g spanaća, 2 oljuštena paradajza, bosiljak, origano, so, mleveni crni biber

Priprema:
Umešati oprani amarant u 2 šolje ključale osoljene vode i kuvati na smanjenoj temperaturi oko 20 minuta da sva voda ispari. U drugoj posudi kratko prokuvati spanać. Kratko potopiti paradajz u ključalu vodu, izvaditi, oljušiti i iseći na kockice. Na ugrejanom maslinovom ulju staklasto propržiti sitno seckani crni i beli luk. Dodati seckani paradajz i šampinjone isečene na listove, seckani spanać, bosiljak, origano, so mleveni biber i preliti sa malo vode. Dinstati da gljive omekšaju. U tople tanjire servirati kuvani amarant, preliti sa umakom i odmah poslužiti.

 

Recepti preuzeti sa:  http://www.bezgluten.net/content/amarant
Fotografije preuzete :  http://eko-miszmasz.pl/wp-content/uploads/2013/07/amarantus-595×400.jpg
http://kacikzdrowia.pl/wp-content/uploads/2015/03/amarantus.jpg
http://mbpollen.com/wp-content/uploads/2015/04/Pigweed-rough-Amarantus-retroflexus2.jpg