Zahvaljujući povoljnoj klimi, plodnom zemljištu i tehničkim veštinama poljoprivrednika, Evropa je jedan od najvažnijih svetskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda.

Proizvodnja hrane na globalnom nivou mora se povećati da bi se moglo prehraniti svetsko stanovništvo čiji se povećan rast očekuje u budućnosti. Zahvaljujući zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), EU znatno doprinosi rešavanju tog problema. Zato ona mora nastaviti ulagati u svoj poljoprivredni sektor.

Zbog raznovrsnosti i kvaliteta svojih proizvoda, EU je važan izvoznik. EU je vodeći izvoznik poljoprivrednih proizvoda (uglavnom prerađenih proizvoda i proizvoda visoke vrednosti). EU nije samo važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda, ona stalno ostvaruje trgovinski suficit poljoprivredne robe: 25 % trgovinskog suficita EU  nastaje izvozom poljoprivrednih proizvoda.

EU je jedna od najvažnijih i najaktivnijih članica Svetske trgovinske organizacije (WTO) i ima konstruktivnu ulogu u osmišljavanju inovativnih i naprednih zajedničkih pravila za globalnu trgovinu, uključujući poljoprivredu. Unapređenjem uloge Svetske trgovinske organizacije EU pomaže održati slobodnu, pravičnu i otvorenu  trgovinu za sve zemlje sveta.

Evropska poljoprivreda u susret 2020: premošćavanje predstojećih izazova

Zajednička poljoprivredna politika svakodnevno nas snabdeva hranom i osigurava zdrave, visokokvalitetne i sigurne proizvode po povoljnoj i pravičnoj ceni.

ZPP se tokom godina razvijala u skladu sa promjenjivim okolnostima i zahtevima građana. Velika većina građana podržava tu politiku i prepoznaje njenu korist.

Politika je 2013. preoblikovana radi suočavanja sa budućim izazovima. Zajedničkom poljoprivrednom politikom se uzimaju u obzir očekivanja društva i ostvaruju dalekosežne promene: direktna pomoć postaće pravičnija i zelenija, ojačaće se položaj poljoprivrednika u odnosu na druge aktere u prehrambenom lancu, a politika će postati efikasnija i transparentnija. Ona predstavlja snažan odgovor EU na izazove sigurnosti snabdevanja hranom, klimatske promene i rasta radnih mesta u ruralnim područjima. Pomoću nje će se i dalje promovisati pametan i održiv rast. Kao i prethodnih 50 godina, ZPP će se i dalje razvijati i donositi koristi svim građanima EU.

Saznajte više